Wednesday, June 29, 2011

Masak-masak 101


Cantonese yee mee with seafood in white egg sauce Stock Photo - 8260315

Jom masak2. Jom share resepi.... hari ni mummy nak share resepi yee mee... kuah kicap dengan kuah sup. Gambo kat atas ni yee mee kuah sup... mummy carik kat pokcik guhgel ja, malas nak snap gambo. Kang org kata mummy nak menunjuk2 lak...jgn mcm tu..saya hanya nak kongsi resepi, kongsi ilmu dapat pahala. Ada org tak mo share resepi ngan orang... apa salahnya kan.. ilmu untuk dikongsi, dapat pahala.

Meh2 salin resepi, pastu try buat, senang ja, nk masak pun kejap ja. Spt yg mummy cakap dulu, mummy suka improvised resepi, guna bahan2 yg ada kat umah ja, senang.

Bahan2:

2 sanggul yee mee
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm halia (dihiris)
sedikit fillet ayam (potong dadu)
bbrp ketul fish ball (hiris2)
sekeping fish cake (hiris2 jugak..nipis2)
3 cili kering (potong 2@3)
sedikit serbuk black pepper
2 sb kicap pekat @ kicap mee
2 sb kicap biasa
2 sb sos tiram
6 ulas cendawan shitake segar (potong 4)
1/2 carrot (potong halus2 memanjang)
1 pokok daun sawi
1 sb tepung jagung (bancuh dgn 1 cwn kecil air)
2 cawan air
2 biji telur
minyak untuk menumis

Cara Membuatnya:

1. Panaskan kuali dgn minyak masak, masukkan garlic & ginger & dried chilies
2. Bila naik bau, masukkan ayam sampai masak.
3. Masukkan 1 cawan air, fish cake& fish ball, simmer for a while only
4. Masukkan kicap2 & sos tiram & serbuk black pepper
5. Masukkan sayur mayur (carrot 1st, pastu mushroom & sawi), simmer
6. Masukkan 1 cwn air lg & air bancuhan tpg jagung, simmer
7. Masukkan yee mee, pastu telur, pastu turn off the heat
8. Serve hot (it's better, if not... habih kuah, mee pun kembang semangkok... tp tetap sedappp)

Untuk buat kuah sup pulak, bahan2 sama cuma jgn letak kicap2, gantikan dgn serbuk pati ayam. Kurangkan jugak tepung jagung, guna 1/2 sb ja. Try lah, my kiddos sangat2 suka, suh buat hari2. Tp kalau buat untuk my kids, kena kurangkan cili kering, pasal ada sorang anak mat salleh a.k.a Along. Kalau Damia pulak suka mkn pedas, sambal belacan pun dia makan, wasabi pun makan cenggitu saja. Okeh, jom try masak2 101... :) .... bubbye...

No comments:

Post a Comment